De 3 viktigste fordelene med et forbrukslån

De 3 viktigste fordelene med et forbrukslån

Det finnes faktisk fordeler med forbrukslån. Selv om det virker som om media vil at du skal tro noe annet. Du skal ikke bla deg gjennom mange nettaviser før du finner en sak som inneholder advarsler mot lån til forbruk.

Det vi aldri får høre om er de mange tusen menneskene som har et uproblematisk forhold til forbrukslånene sine.

Vi hører, for eksempel, aldri om dem som realiserer prosjektene og drømmene sine med lånte penger. Dem som betaler det de skylder i tide og fortsatt har penger til overs.

Historier om mennesker som har en problemfri økonomi, selv om de har lån, selger ikke like godt antageligvis.

Bare så det er sagt: Et forbrukslån gir deg ikke automatisk betalingsvansker.

Jo, du skal så klart behandle slike lån med respekt. Men tar du enkle forholdsregler før du søker om forbrukslån, slik som å sette opp et budsjett, er det ingenting i veien for at du kan nyte godt av fordelene disse lånene gir deg.

Her er de tre viktigste fordelene:

1. Lån penger til hva du vil

Du kan få et boliglån så lenge banken kan ta pant i huset du vil kjøpe. Pantet gir banken en sikkerhet for at den får pengene tilbake hvis du ikke betaler for deg.

Pantet binder deg. Du kan ikke bruke lånet på andre ting enn huset.

Slik er det også med billån, for eksempel. Krever banken pant i bilen for å gi deg lån, pengene gå til innkjøp av bil. For at banken skal ha en sikkerhet for pengene sine.

Slik er det ikke med forbrukslån. Dette er usikrede lån. Eller lån uten sikkerhet, som noen sier.

Dette innebærer at bankene ikke krever en sikkerhet for pengene de låner ut. Dermed kan du bruke pengene på hva du vil. Bankene vil som regel ikke legge seg opp i hva lånet skal brukes til.

Du kan bli spurt

Du kan bruke et forbrukslån på hva du vil. Innenfor rimelighetens grenser, så klart. Banken kan allikevel komme til å spørre deg om hva pengene skal gå til. Spesielt hvis lånebeløpet er forholdsvis høyt.

Det er norske lover og regler som er årsaken. For å unngå at pengene blir brukt til terrorfinansiering eller hvitvasking er bankene pålagt å spørre om formålet med lånet.

2. Fleksibel nedbetaling

Det finnes et triks som gjør at du blir gjeldfri raskere. Vet du hva det er?

Trikset er å betale inn ekstra på lånene dine så ofte du kan. På forbrukslån også.

Norske utlånere av forbrukslån lar deg styre mye av innbetalingene selv, så lenge du betaler minstebeløpet.

  • Du kan så klart velge å bare betale minstebeløpet så lenge du har lånet.
  • Du står også fritt til å betale inn ekstra når du kan. For eksempel hvis du får igjen på skatten.

Det siste er lurt. For da blir du kvitt gjelden raskere.

Faktisk er norske lånekunders rett til en fleksibel nedbetaling av lånene sine nedfelt i lovverket. Det er myndighetene som har bestemt at bankene må la oss nedbetale lånet raskere hvis vi vil.

Dette er en stor fordel for oss som låner penger. I flere andre land, for eksempel, kan bankene tvinge lånekundene til å følge den bestemte nedbetalingsplanen.

3. Mange utlånere

Det finnes godt over 30 forskjellige tilbydere av forbrukslån i Norge. Og hva betyr det? Jo, at konkurransen om oss som kunder er temmelig hard.

Og konkurranse er bra. I alle fall for kundene. For knivingen bankene imellom gjør at de strekker seg langt for å gi oss bedre tilbud enn konkurrentene.

Dette merker du først og fremst på rentene. Den rene renten på forbrukslån varierer fra 10 % til 20 %, avhengig av hvilken bank du spør. Og dette bør du utnytte.

Én søknad til mange banker

Forbrukslånsrentene varierer fra den ene tilbyderen til den andre. Derfor bør du sende flere søknader om forbrukslån. Så mange som mulig, faktisk. For det er bare på denne måten du vil finne ut hvem som kan gi deg den beste renten.

Du synes kanskje det høres ut som en litt voldsom jobb å sende et tyvetalls lånesøknader? Vel, du kan la en lånemegler gjøre jobben for deg.

Bruker du en megler, trenger du bare å sende én søknad. Megleren sender den videre til mellom 10 og 20 banker. Bankene svarer med hvert sitt tilbud. Du plukker ut det beste og skroter resten.

Og bare så det er nevnt: lånemegleren gjør jobben gratis. Han eller hun får i stedet betalt en provisjon av banken som har fått en ny kunde.

Her er et par lånemeglere du kan kontakte:

  • Lendo
  • Axo Finans

Ikke farlig

Et forbrukslån er ikke farlig. Følger du rådene våre om å sette opp et budsjett og skaffe deg en oversikt over forbruket ditt, har du et godt utgangspunkt for å vurdere hvor mye du tåler å låne.

For, som du kan se over, er det godt med fordeler med forbrukslån. Fordeler som blir til glede og nytte for alle som sover godt om natten, selv med lånte penger.