8 ulike lån du kan få i en vanlig sparebank

8 ulike lån du kan få i en vanlig sparebank

Tidene endrer seg. Og vi med dem. Ta sparebankene, for eksempel. For noen tiår siden var det stort sett bare lån til hus og bil man kunne få. Om man var så heldig. For nåløyet var en god del trangere for tidligere generasjoner.

I dag er det annerledes. I dag tilbyr ikke bankene lån. Nei, de leverer «produkter». Og produkttilbudet har lagt på seg markant. Også når det gjelder hva slags låneprodukter du kan få.

Her er noen eksempler:

1. Bolig – og hyttelån

Joda, du kan fortsatt få låne penger til å kjøpe deg en bolig. Eller en hytte. Dette er fortsatt en av de viktigste inntektskildene for norske sparebanker.

Til sammen har nordmenn snaut 3.000 milliarder kroner i lån med pant i hus eller hytte. Og selv om rentene har vært historisk lave de siste årene, er det ingen tvil om at bankene har tjent godt på finansiere det norske hytte- og boligeventyret.

Bankenes lån til boliger og hytter er som regel lån med sikkerhet. Det betyr at de fleste bankene vil kreve å få pant i huset du ønsker å kjøpe før de gir deg lånet. Som en sikkerhet.

Pantet gjør at banken kan igangsette tvangssalg av eiendommen hvis du ikke kan gjøre opp for deg.

Det at banken har mulighet til dette, gjør den også i stand til å tilby lave renter på lånene sine.

2. Lån til bil og motorsykkel

Skal du kjøpe ny bil? Sugen på en motorsykkel? Du kan låne hele beløpet i banken din. Forutsetningen er at du gir banken pant i fremkomstmiddelet.

Salgspantet gjør banken i stand til å gi deg en temmelig god rente på lånet. Renten vil som regel være en god del lavere en den du får med et forbrukslån, for eksempel.

I tillegg vil de fleste bankene kreve at du kjøper en full kaskoforsikring på bilen før de gir deg sine beste betingelser.

3. Kaskofritt billån

Bankene har innsett at de kan tjene penger på eldre og billigere bruktbiler, også. Det finnes banker som tilbyr såkalte «kaskofrie billån». Dette er lån i størrelsesordenen 30.000,- til 150.000 kroner.

Rentene på slike lån er vanligvis litt høyere enn på vanlige billån. Men du kan komme gunstig ut av det allikevel ettersom du slipper å tegne en full kaskoforsikring på gliset ditt for å få lån.

4. Kjøp av båt på krita

Enkelte av de klassiske sparebankene tilbyr også båtlån. Mot at du stiller båten du kjøper som sikkerhet. Men her er det forskjeller. For det er båtlengden som bestemmer hva slags lån du kan få.

Båter over 7 meter – Her kan du få låne 100 % av kjøpesummen. Men da må også båten registreres i Norsk Ordinært Skibsregister (NOR). I tillegg må båten forsikres.

Båter under 7 meter – Her kan du låne inntil 65 % av kjøpesummen. Du må altså ha 35 % i egenandel. Banken tar fortsatt pant i båten. Derfor må den også forsikres.

5. Finansiering av campingvogn og bobil

Du kan fullfinansiere feriedrømmen med et banklån for bobil og campingvogn. For du kan få inntil 100 % av kjøpesummen i lån hvis du for eksempel vurderer en ny vogn.

Tilbudet gjelder først og fremst hvis vognen eller bobilen er av nyere dato. Du må også være villig til å la banken få pant i doningen.

6. ATV og snøscooter

Skal du ut og handle ATV eller snøscooter? Henter du 20 % av kjøpesummen fra egen lomme, er mange banker villige til å la deg låne resten til en ganske hyggelig rente.

Også her krever bankene pant i objektet.

7. Forbrukslån uten sikkerhet

Også de tradisjonelle bankene tilbyr forbrukslån. Uten sikkerhet. Det betyr at du kan gå til banken og be om et lån til forbruk uten å avgi pant. Du trenger heller ikke å ta med deg en kausjonist.

Men du må være klar over at rentene på slike lån er høye. Nettopp på grunn av den manglende sikkerheten.

Det hører med til historien at forbrukslånsrentene i sparebankene er blant de høyeste i landet. Det finnes en rekke forbrukslånsspesialister som tilbyr en bedre rente.

8. Depositumsfinansiering

Det finnes fortsatt noen banker som tilbyr depositumslån. Slik som Sparebank1-bankene. Dette lånet er myntet på alle som trenger hjelp til å innbetale depositumet for boligen de ønsker å leie.

Lånet settes på en sperret konto idet leietakeren inngår en leieavtale. Deretter har han eller hun 5 år på seg til å nedbetale gjelden.

  • Man kan låne inntil 3 ganger månedlig husleie.
  • Banken stiller ingen krav til sikkerhet.
  • Renten er på hyggelige 0,2 %.

Mer bank for pengene

Bankene har endret seg markant de siste tiårene. Produktutvalget (les lånetypene) utvides fra år til år. De finner stadig nye ting de kan hjelpe oss med å finansiere.

Det er hard konkurranse mellom bankene om oss som kunder. Derfor vil renter og betingelser variere merkbart mye fra én bank til en annen.

Du kan bruke Finansportalen for å sammenligne de ulike tilbudene.

Finansportalen drives av Forbrukerrådet. Bankene er faktisk pålagt av myndighetene til å forsyne nettstedet med opplysninger om hva slags renter de har, gebyrer de tar og annen viktig info.